GELENEKSEL OYUNLAR YAĞMURLU’DA HAYAT BULUYOR

Kırkağaç’ın Yağmurlu Mahallesi’nde, eskiden bayramlarda oynanan eski sokak oyunları günümüzde de yaşatılıyor.

Kırkağaç’ın Yağmurlu Mahallesi meydanında 7’den 70’e toplananlar, uzun eşek, mendil kapmaca, çatal çatal kaç çatal, ip atlama, halat çekme, güvercin taklası gibi eskiden bayramlarda oynanan, ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynuyor. Etkinliğe katılmak için Kırkağaç ilçe merkezi ile çevre mahallelerden gelenlere de çeşitli ikramlarda bulunuluyor.

Yağmurlu köyü antik Hadrianapolis – Stratonikeia kenti kalıntıları üzerinde kurulmuş. Şimdiki Siledik mahallesi bahse konu antik kentin merkezini oluşturmakta. Öyle anlaşılıyor ki kentin akropol, hipodrom ve nekropol gibi alanları köyün bir parçasını kaplıyor. Köye ait Goca Mezarlıktan çıkartılan bazı eserler bugün Manisa arkeoloji müzesinde sergilenmektedir. Bazı parçalar ise müze yetkililerinin izni ile köy meydanında sergilenmekte.

İşte bu sergi mekanında bu bayram köy gençleri ile geleneksel bayram oyunlarını bir kez daha bu kurban bayramında oynadılar. Özellikle bereket tanrıçası Kibele’nin heykel kaidesi önünde gençlerin Uzun Eşek oynaması çok güzel enstantaneler oluşturdu.

Akşam yemeği sonrası meydan küçük çocuklara kaldı. Urgan çekme, Kaşıkta Yumurta, Çuval Oyunu ve benzeri oyunları minikler coşku içinde oynadılar.

About The Author

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir