1. OLAN YARIŞMACIYA 1 HAFTALIK ABD GEZİSİ

Kırkağaç ilçesinde yaklaşık 6 ay önce sosyal medya grubu olarak faaliyete başlayan ve kuruculuğunu Amerika George Mason Üniversitesi Dekanı Prof. Alpaslan Özerdem ve eşi Gazeteci Ayçe Bükülmeyen Özerdem’in yaptığı “Kırkağaç Tarihi Gurme Şehri” grubu kısa zaman içinde yaklaşık 8.000 üyesi ile Kırkağaç yemekleri ve tarihi başta olmak üzere Kırkağaç’ın gastroturizm temelli kalkınma vizyonunun startını verdi.

Grup ilk olarak Kadın Girişimcileri Destekleme Grubu’nun çalışmalarının bir ürünü olan Kırkağaç Yöresel Yemekler Pazarı ile faaliyetlerine başladı. Kırkağaç’ta yaşayan, yöresel yemeklere ve el işlerine meraklı ev hanımlarının birlikte ürettikleri yöresel ürünlerin satışının yapılması amacıyla haftanın belirli günlerinde bir araya gelen hanımların ürünleri Kırkağaç’ta ve çevre ilçelerden beğeni aldı.
Grup içindeki üyelerin aldığı inisiyatif doğrultusunda kısa zaman önce Kırkağaç Tarihi Gurme Şehri Kalkınma Derneği kuruldu. Dernek ilk büyük faaliyetini 11 Eylül 2021 tarihinde Kırkağaç Yemekleri Kültür Şenliği kapsamında kavun yarışması, yemek yarışması, masal dinletisi ve Kırkağaç geleneksel kına gecesi ve düğün konsepti eğlence etkinliği yapmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda tüm katılımcılar alandaki geçmişten günümüze Kırkağaç fotoğrafları sergisini de gezme fırsatı yakalayacaklar.
Etkinlikte Topalak, Yoğurtlu Pide ve Kalburabastı olarak üç kategoride yöresel yemek yarışmasının düzenleneceği ve Topalak yemeği ile birinci olan yarışmacının da 1 haftalık ABD ziyareti kazanacağı belirtildi.
Zengin yemek kültürü ve çeşitliliğiyle bölgenin tarihte Gastronomi merkezi sayılan Kırkağaç’ın yöresel lezzetlerinden Arabaşı, Avutma, Bulamaç, Çığırtma, Dığan Gözlemesi, Ekmek aşı, Gabarlama, Gapçık, Kapama, Gumbar (işkembe dolması), Kaymaklı Kadayıf, Kulak Çorbası, Lalanga, Mantı, Pideli Paça, Saşta Helvası, Sura, ve Topalak, çok beğenilen yemeklerden bir kaçı olduğunu belirten Kırkağaç Tarihi Gurme Şehri Kalkınma Derneği Başkanı Cahit Uslu “Geçmişten günümüze kadar gelen zengin yemek çeşitlerimizi ve tarihimizi Tüm Türkiye’ye ve gelecekte Dünya’ya duyuracağız. Yapacağımız sistematik çalışmalar ile gastronomiye merak duyan kitlelerin değerlerimizi yerinde görüp ve deneyimlemek için Kırkağaç’a geleceğini öngörüyoruz. Kırkağaç’ın daha hızlı gelişmesi için Gastoturizm tek yol olmamakla birlikte bizce en etkin yollardan bir tanesidir.“ dedi. Uslu Kırkağaç Tarihi Gurme Şehri Kalkınma Derneği tarafından 11 Eylül Cumartesi günü yapılacak olan yemek yarışmasına 9 Eylül tarihine kadar başvuru yapılabileceğini belirterek tüm Kırkağaçlıları kadın erkek ayrımı olmaksızın yarışmaya bekliyoruz diyerek davet etti.

About The Author

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir